Scheepsovername Azoren

Scheepsovername!

Hierbij heb ik gesolliciteerd voor stuurman. Na het schrijven van mijn sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek ben ik door de bemanning gekozen als derde stuurman, wat was ik hier blij mee!

WhatsApp Image 2018-04-09 at 18.15.03

v.l.n.r.: Minke – Femke – Adriënne – Merijn 

Adriënne was de kapitein, Merijn de eerste stuurman en Femke de tweede stuurman. Mijn taak tijdens de scheepsovername was het bedenken van een route met de andere stuurmannen en de kapitein. De wacht leiden met daarin ook mijn bootsman
aansturen. Ook was ik de gevorderde bootsman, dit zorgde ervoor dat ik alle bootsmannen moest begeleiden.

Het begeleiden van de bootsmannen vond ik erg leuk aangezien ik zelf ook ooit
bootsman ben geweest en ik dus wel goed wist wat er fijn was voor de bootsmannen.
Tijdens mijn wacht was er een goede communicatie. Soms vond mijn bootsman het nog lastig om zeker van haar eigen taak te zijn en hierdoor waren er een aantal matrozen die wat makkelijker hun mond open trokken. Als het dan even niet goed liep, deden we een feedbackrondje om ervoor te zorgen dat we wat leren van elkaar en het de volgende keer beter gaat.

WhatsApp Image 2018-04-09 at 18.15.04

v.l.n.r. Anouk – Minke – Femke – Adriënne – Merijn
2e rij: Caia – Fien – Rena
Het contact tussen stuurmannen en kapitein was vrij goed. Wij als stuurmannen kwamen met veel ideeën over routeplanning, zeilmanoeuvres en verdeling van de taken.
Verder hebben we de scheepsovername wat leuker proberen te maken met een filmavond en een echte brandoefening met brandslang en al. Dit was erg gaaf om te doen, aangezien ik de taak had bij de brandslangen.

Ik heb heel erg genoten van deze scheepsovername, ik vond het erg spannend om deze grote leidinggevende rol te mogen vervullen. Sam is ook erg trots op de manier hoe we het hebben aangepakt en dat maakt me erg blij.

WhatsApp Image 2018-04-09 at 18.15.03(1)

Mijn sollicitatiebrief voor de scheepsovername
S. Dubois
Stuurhut 1
3318 BS Atlantische Oceaan

Minke van de Nobelen
Baroniestraat 15
6247 EG Gronsveld

Atlantische Oceaan, 23 maart 2018

Betreft: Sollicitatie scheepsovername 3, stuurman

Geachte sollicitatiecommissie,
Over enkele dagen komen we aan in de Azoren. Deze laatste dagen van de oversteek zullen we vullen met de scheepsovername. En daarom krijgen jullie van mij deze brief. Ik solliciteer deze scheepsovername voor stuurman.

Vorige scheepsovername heb ik ook gesolliciteerd voor stuurman, toen ben ik het niet geworden. Hier heb ik gebruik van gemaakt, ik heb me namelijk toen helemaal gefocust op mijn stuurman. Ik heb gekeken naar wat de belangrijkste taken van een stuurman en of deze goed werden uitgevoerd. Hierbij heb ik ook zelf nagedacht over hoe ik zou handelen in bepaalde situaties, waarbij ik soms anders zou handelen dan mijn stuurman van de scheepsovername. Het is als stuurman erg belangrijk om je ogen goed open te houden aan dek, om een leidinggevende functie goed te vervullen en om een goede communicatie en duidelijkheid in de wacht te houden.

Met deze bovengenoemde zaken heb ik me tijdens mijn eigen wachten veel bezig gehouden. Hierbij lette ik er veel op of de zeilen goed stonden en of we goed koers hielden, of het dek goed was opgeruimd en of er buien in de lucht zaten. Zelf neem ik vaak de leiding, niet alleen met het zeilen maar ook in de gesprekken met de groep.

Laatst ben ik het ‘leider zijn van mezelf’ even uit het oog verloren en na enkele gesprekken met Sam heb ik mijn draai al weer meer terug gevonden. Zelf heb
ik hier de leiding in genomen en gevraagd of Mario me wilt helpen tijdens de wachten. Ik heb hierdoor andere inzichten gekregen in hoe dingen geregeld en geleid kunnen worden en dat heeft mijn leiderschap aanzienlijk verbeterd.

Wat betreft de communicatie en duidelijkheid vind ik het erg belangrijk dat iedereen tijdens de wacht goed weet wat er moet gebeuren en ook hoe dat moet, weten ze dat niet dan zorg ik ervoor dat het voor deze betreffende mensen ook duidelijk wordt.
Mijn doel van deze scheepsovername als stuurman is dat ik niet alleen in de gesprekken de leiding neemt, maar deze ook bij het zeilen kan laten zien en dat ik ervoor kan zorgen dat alles aan dek goed verloopt. Om te zorgen dat dit een geslaagde scheepsovername wordt, gaat er een goede samenwerking tussen mij, de kapitein en de andere stuurmannen zijn. Ik zal mijn taak als stuurman goed uitvoeren en er voor zorgen dat het een scheepsovername wordt waar iedereen van kan genieten.

Ik hoop mijn sollicitatiebrief te kunnen toelichten in een gesprek.
Hoogachtend,
Minke van de Nobelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s