Jelle, de kok is naar huis!

Bestand 10-01-18 09 02 11

Jelle, de kok zou in Cuba naar huis gaan en dat is ook gebeurd. Ik zal hem heel erg missen.
Dat niet alleen: vanaf nu moeten wij – de studenten – zelf inkopen doen, zelf koken, zelf de beslissingen in de keuken nemen. Ik ben benieuwd!

Jelle heeft ook nog een mooie brief in onze SAS-Story geschreven. Deze gaat normaal gesproken alleen naar mijn ouders en mijn school. Nu dus ook voor jullie! Zijn verhaal van zo’n 2 maanden geleden.

Bericht van Scheepskok Jelle:

De wilde keuken op zee

44 man, 3 maaltijden, 183 dagen. Het wordt ook wel de belangrijkste taak aan boord genoemd, de keukendienst. Het is aanpoten, het is zwaar, het zijn lange dagen en toch moet het elke dag gebeuren. En het liefst ook goed, want na een lange dag varen is een goede maaltijd een moment van geluk op de dag. Maar in het begin niet voor een ieder;
“iell, ik lust geen bonen”, de afkeer voor groente en het liefst drie keer per dag een laag Nutella met ergens daaronder een broodje was de orde van de dag.

Goed, ruim twee maanden verder en iedereen weet zich al aardig te redden. Zowel in als buiten de keuken. Het respect voor de keuken, samen eten, elkaar helpen, groenten checken, fruit draaien, schoonmaken, brood bakken allemaal taken die voor de keuken uiterst noodzakelijk zijn en die iedereen ook gewoon maar over zich heen gegooid krijgt. Het was een pittige start die nu zijn vruchten afwerpt. Ik heb dingen gegeten als gevulde courgetten, vegaburgers, gerookt rundvlees, rijstontbijt, wentelteefjes, mini-banaan met karamel, pitabroodjes met hummus, degelijke pasta bolognese…
De gemiddelde kwaliteit van het eten is gewoon erg goed. Dit kwam vooral goed naar voren vanaf kerst. Toen ik even een stap terug had gedaan van de keuken en mijn kombuis dus 100% in de handen van de leerlingen lag. Goed, kleine dingen spelen altijd, ook onder mijn toezicht, maar het loopt gewoon door! Keuzes worden gemaakt, er wordt gepland en er staat elke dag drie keer een maaltijd op tafel. Op tijd! Ik ben trots!

Dit jaar zijn er vrij veel SaS’sers die zich geboeid houden met de keuken. Ook een aantal die dit nooit van zichzelf had verwacht. Het was dan ook moeilijk voor mij een keukenteam te kiezen tijdens de scheepsovername met de hoeveelheid aanmeldingen… en het is ook nooit een probleem om vrijwilligers te krijgen voor een extra keukendienst.

Een ander punt van verbazing was het gemak waarmee ze een boodschappenlijstje maakten. Voor veertien dagen inkopen voor 44 man is niet iets waar elke tiener zich mee bezighoudt en ervaring in heeft… En toch na wat overleggen en tellen en rekenen krijg ik altijd een lijstje dat aardig in de richting komt van wat het moet zijn. En vervolgens gezellig naar de markt om verse lokale producten te kopen. Ik kan ook niet wachten tot ik weer met die gasten inkopen mag doen op Curaçao..

Voor mij nog een kleine twee maanden te gaan en dan laat ik ze los en mogen ze het allemaal lekker zelf oplossen…

De groeten vanuit de exotisch warme keuken!

Dank je Jelle!!!!!! 🍉🍋🍓🍍🍅

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s